Ciné Rex

Gebouwen van architect Geo Henderick

Ciné Rex is beschermd als monument.

De voormalige Ciné Rex is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als belangrijke vertegenwoordiger van een gebouw uit de tweede periode van architect Geo Henderick, opgetrokken in zogenaamde Nieuwe Zakelijkheid, nog sterk beïnvloed door de baksteenarchitectuur van de Amsterdamse School onder meer in de parallelle, overhoeks geplaatste baksteenbandjes, versierde zijpenanten en de twee paraboolvomige dakvenstertjes.

historische waarde

als één van de enige nog resterende bioscoopgebouwen naar ontwerp van architect Geo Henderick, daterend van 1933 en gelegen in het Sint-Pietersstationskwartier.

Ciné Rex

Koningin Maria Hendrikaplein 35 (Gent)
Bioscoopgebouw Ciné Rex in baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School, naar ontwerp van architect Geo Henderick van 1933. Voorgevel opgesplitst in twee registers, een gecementeerde geschilderde onderbouw onder brede luifel met ingangshal en een verticaal gemarkeerde gele bakstenen bovenbouw.