Hof ten Steen

Besluiten

Hof ten Steen, parochiekerk Sint-Pieter met kerkhofmuur en hekwerk, Smidskapel en dorpskern van Orsmaal

Het Hof ten Steen is beschermd als monument.

Het Hof ten Steen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

voormalige zetel van een kleine heerlijkheid van de hertogen van Brabant, strategisch gelegen op de grens met het prinsbisdom Luik, vlakbij de Getebrug, en vanaf de 13de eeuw een leengoed in het bezit van de lokale dorpsheren. Als voorbeeld van een kleine middeleeuwse waterburcht waarvan nog belangrijke bovengrondse resten bleven bewaard is het Hof ten Steen van Orsmaal vrij uniek. Niettegenstaande de demping van de grachten en een vrijwel volledige heropbouw na de blikseminslag van 1868 appelleert het algemeen silhouet, de gesloten kwadraatstructuur, de poortingang aan de noordzijde en de ruime proporties van het huidige, op de oude funderingen opgetrokken hoevecomplex nog in sterke mate aan de vierkante waterburcht waarvan één van de vier ronde hoektorens bleef bewaard.

't Hof ten Steen

Helen-Bosstraat 30 (Linter)
Het Hof ten Steen omvat de restanten van een 16de-eeuwse heerlijkheid, van de omgrachte waterburcht bleven het algemeen silhouet, de kwadraatstructuur en de noordoostelijke hoektoren bewaard.