Beschermd monument

Borluutsteen

Beschermd monument van tot heden

ID
10385
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10385

Besluiten

Middeleeuwse stenen
definitieve beschermingsbesluiten: 17-03-2009  ID: 4587

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het Borluutsteen is beschermd als monument.



Waarden

Borluutsteen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Uitzonderlijk goed bewaard meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode (balkenlagen, Opus Incertum) en vormentaal (raamopeningen, trapachtergevel) eigen aan de 12de/13de eeuw waarvan het Steen tot in de nok bewaard bleef. De benedenverdieping behield een schouw uit de 15de eeuw en op de bovenverdieping bleef een 18de-eeuwse schouw bewaard. 20ste-eeuwse voorgevel met kantelen die getuigt van de reconstructieve stroming in de monumentenzorg van de 20ste eeuw met als doel de stad zijn middeleeuwse glorie terug te bezorgen.

historische waarde

Burgerlijk pand getuige van de macht en het aanzien van de stedelijke Gentse erfachtige lieden in de 12de/13de eeuw die betrokken waren in de internationale handel. Het gebruik van Doornikse kalksteen wijst op de grote handel van deze steen via de Schelde, de levensader van het middeleeuwse Gent. 20ste-eeuwse voorgevel met kantelen die getuigt van de reconstructieve stroming in de monumentenzorg van de 20ste eeuw.

sociaal-culturele waarde

Burgerlijk panden getuige van de macht en het aanzien van de stedelijke Gentse handelselite in de 12de/13de eeuw. 20ste-eeuwse voorgevel met kantelen die getuigt van de reconstructieve stroming in de monumentenzorg van de 20ste eeuw.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Borluutsteen

Korenmarkt 7-8 (Gent)
Uitzonderlijk goed bewaard meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 12de-13de eeuw waarvan het Steen tot in de nok bewaard bleef.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.