Winterlinde met boomkapel

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de solitaire winterlinde met boomkapel op het kruispunt van de Lindeweg met de Panisbordestraat, ten noordwesten van het gehucht Ossenweg. Een cirkelvormige zone met een straal van 27,5 meter rondom de boom hoort eveneens tot de bescherming met uitzondering van enkele percelen en recente woningen.

Waarden

De winterlinde (Tilia cordata) met boomkapel, met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 27,50 meter rondom de boom met uitzondering van de percelen 187A2 en 187B2 en de woningen op de percelen 153C en 153D, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische, in casu cultuurhistorische, volkskundige en sociaal-culturele waarde: de winterlinde werd aangeplant op de kruising van drie wegen. Hij vormt een historische eenheid met een religieus bouwkundig element - de Onze-Lieve-Vrouwkapel. In de regio komen meerdere kruisbeelden en kapellen voor. Zij zijn getuigen van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie.

artistieke waarde

de winterlinde (Tilia cordata) vormt een belangrijk beeldbepalend object dat mede ondersteund wordt door zijn mooie representatieve vorm.

Linde met boomkapel

Lindeweg (Zoutleeuw)
Solitaire winterlinde met een boomkapel gelegen op een kruispunt van wegen ten noordwesten van het gehucht Ossenweg. De boom werd geveld door een storm in 2019.