Hoeve met aanhorigheden

Hoeven en veldkapellen

De 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen te Nokere is beschermd als monument.

Hoeve met aanhorigheden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De hoeve is een mooi voorbeeld van hoeve met losstaande bestanddelen met eind 18de-eeuwse kern die haar authentiek karakter vrij goed behouden heeft.
Het boerenhuis is historisch belangrijk voor het ruraal patrimonium als vrij gaaf exemplaar van een vrijstaand huis met traditioneel gewitte gevels op gepikte plint, origineel houtwerk van vensters en deuren en een rieten zadeldak ter vervanging van het oorspronkelijke strodak.
Indeling en interieur met rode en zwarte tegelvloeren, balklagen, haarden en gebinte bleven vrijwel intact bewaard.
Het langgestrekte bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen heeft een belangrijke documentaire waarde als goed behouden bedrijfsgebouw met authentiek structuur en indeling van de stallen met onder meer bewaarde kribben.

Cieskensstraat 1 (Kruisem)
Achterin gelegen voormalige hoeve met verzorgd boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak, opklimmend tot eind 18de eeuw en groot bedrijfsgebouw op met gras begroeid erf en toegankelijk via een verharde landweg.