Gesloten hoeve Hof ter Linden

Hoeven en veldkapellen

De gesloten hoeve Hof ter Linden met aanhorigheden te Kruishoutem is beschermd als monument.

Hoeve met aanhorigheden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De hoeve is typologisch een representatief voorbeeld van volledig gesloten hoeve met traditioneel gewitte gebouwen omheen een vierkant gekasseid binnenerf.
Het boerenhuis is een representatief voorbeeld van een oorspronkelijk vrijstaand woonhuis met 18de-eeuwse kern dat ingebouwd en aangepast werd in de 19de eeuw met onder meer een halve verdieping met typische halfronde venstertjes maar in het interieur zijn authentieke structuur met balklaag en grote haard met 1736 gedateerde haardplank behouden.
De deels 18de - en 19de-eeuwse bedrijfsgebouwen behielden hun oorspronkelijke indeling en functie en maken integraal deel uit van dit hoeveconcept.
Het gekasseide binnenerf met cirkelvormige dorsvloer, galerij en mestvaalt voor de stalvleugel en recent duiventorentje is een zeldzaam wordend voorbeeld van een functioneel boerenerf.

Hoeve ter Linden

Hoogrechemstraat 5 (Kruisem)
Imposante gesloten hoeve met gewitte vleugels onder pannen zadeldaken, ingeplant op de grens met Zingem, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.