Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Herenhuis met tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Herenhuis met tuin

Beschrijving

Het herenhuis, gelegen langs de Cyriel Buyssestraat te Nevele, met de oorspronkelijke omgevende tuin met inbegrip van de Poekebeek en dienstwoning is beschermd als dorpsgezicht. Het herenhuis, tuinmuur en hek zijn ook beschermd als monument.

Waarden

Het herenhuis met de oorspronkelijke omgevende tuin met Poekebeek en dienstwoning is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

als een typisch 19de-eeuwse herenhuis en toebehoren gelegen in een landschapstuin waarin de Poekebeek loopt, en met een interessante inplanting in het perspectief van de hoofdstraat en op de splitsing van twee invalswegen naar de dorpskern.

historische waarde

als een mooi en sfeervol geheel met een voorname dorpswoning met aanhorigheden van 1852, ingeplant in een mooie tuin, die aan de straatkant afgesloten wordt met een ijzeren hek, muren en hagen en die gemarkeerd wordt door de overbrugde Poekebeek, stromend doorheen de tuin

Herenhuis met tuin

Cyriel Buyssestraat 44, Kerrebroek 2 (Deinze)
Alleenstaand herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Grote mooie tuin achter het woonhuis met doorstromende Poekebeek voorzien van twee brugjes. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met dubbelhuisopstand.

Vierstammige katsoeraboom bij herenhuis

Cyriel Buyssestraat 44 (Deinze)
Mooi ontwikkelde vierstammige katsoeraboom met een stamomtrek van 334 cm. De stamomtrekken van de te onderscheiden stammen gemeten op een hoogte van 180 cm bedragen 114 cm, 112 cm, 167 cm en 131 cm.