Boerenarbeidershuizen

Hoeven en veldkapellen

De 18de-eeuwse boerenarbeiderhuisjes met aanhorigheden zijn beschermd als monument.

Waarden

Boerenhuisjes met aanhorigheden zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De gekoppelde huisjes zijn een zeldzaam voorbeeld in de streek van boerenarbeidershuisjes met bijbehorend stalletje en voorerf uit de tweede helft van de 18de eeuw die hun authentieke structuur en voorkomen wisten te behouden. De traditioneel gewitte gevels op gepikte plint, rechthoekige vensters met nog deels behouden origineel houtwerk en duimen en de kenmerkende korfboogdeurtjes in een uitspringende geschilderde bakstenen omlijsting op neuten, met imposten en geprofileerde waterlijst bepalen in grote mate het authentiek karakter. Ook de oorspronkelijke structuur van éénkamerhuisje met grote haard en balklaag bleef behouden.
De locatie aan de noordrand van de oude landschappelijk zeer waardevolle Zijldegemkouter bevestigt hun historische waarde en draagt bij tot de documentaire waarde van de huisjes.

Twee boerenarbeiderswoningen

St. Elooiskeer 8-10 (Kruisem)
Achterin gelegen boerenarbeidershuisjes van drie traveeën onder pannen zadeldak, uit de 18de eeuw, naar verluidt van circa 1760.