Woningen

Beschrijving

De voormalige notariswoning uit 1870 in de reeds beschermde dorpskom van Wannegem-Lede is beschermd als monument.

Herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
Het huis is een representatief en gaaf bewaard voorbeeld van een burgerhuis voor de dorpsnotabelen, hier een notaris, uit de jaren 1870. Vooral de vrij zeldzaam wordende gevelberaping en decoratieve afwerking van de vensters en kroonlijst bepalen het authentiek karakter van deze plattelandswoning. Het bewaarde kunstig gesmeed ijzeren hek op bakstenen muurtje met gietijzeren zuilen is een zeldzaam wordend voorbeeld van oorspronkelijke tuinafsluitingen.

Wannegemdorp 13 (Kruisem)
Alleenstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes op bakstenen voet. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de jaren 1870.