Bourgondische Kapel

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 14-03-2019  ID: 14618

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Laatgotische huiskapel van het voormalige Hof van Immerseel, gebouwd in opdracht van schout en markgraaf Jan I van Immerseel, te dateren in de jaren 1490.

architecturale waarde

Hof van Immerseel met Bourgondische Kapel

Lange Nieuwstraat 29A-E (Antwerpen)
Van het voormalige Hof van Immerseel is de laatgotische huiskapel of zogenaamd "Bourgondische kapel" bewaard, gebouwd in opdracht van schout en markgraaf Jan I van Immerseel en te dateren in de jaren 1490. In het interieur zijn unieke laatgotische muurschilderingen bewaard. De kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl van twee bouwlagen onder zadeldak, bevindt zich in een vleugel tussen twee binnenplaatsen, die onder de kapel door verbonden zijn door middel van een korfboogdoorgang met stervormig ribbengewelf. Op de tweede binnenplaats bevindt zich een neotraditioneel koetshuis met paardenstal, te dateren omstreeks 1880 en wellicht toe te schrijven aan François Baeckelmans.

Is de omvattende vaststelling van

Muurschilderingen Bourgondische Kapel

Heraldische totaalbeschildering in de huiskapel van het voormalige Hof van Immerseel, 1497 gedateerd op het gewelf. Eerbetoon van de bouwheer Jan van Immerzeel, raadsman van hertog Maximiliaan, aan het Bourgondische hof.