Neerhof, horende bij het kasteeldomein

Dorpskom van Huise-Lozer

Beschrijving

Het neerhof of de kasteelhoeve behorende bij het kasteeldomein in de Kasteelstraat te Kruishoutem is beschermd als monument.

Waarden

Binnen Kruishoutem is de dorpskom van Lozer één van de vier haast intact behouden dorpskernen met een historische band tussen de kerk met kerkhof en pastorie en het kasteel met tot op heden behouden tastbaar erfgoed van een uitzonderlijke kwaliteit, visueel met elkaar verbonden door de kasteeldreef en de gekasseide Lozerstraat.

Het neerhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De site is een mooi voorbeeld van de evolutie van een middeleeuwse site met walgracht naar residentieel kasteel.
De site kende een reeks van uitzonderlijke en van nationaal belang zijnde eigenaars: familie Vilain van Gent en Filip de Montmorency (graaf van Hoorn).
Het kasteel vormt het centrale onderdeel van een goed bewaarde adellijke site welke naast het kasteel bestaat uit koetshuizen, een hondenkennel, toren, portierswoning, boerderij, moestuin en park met vijvers. De kasteelhoeve, zeker teruggaand tot de 18de eeuw, maakt integraal deel uit van het kasteeldomein en is eigendom van de kasteelheer.

sociaal-culturele waarde

De kerk met kerkhof, de pastorie met pastorietuin, het kasteeldomein met neerhof en de gekasseide dorpsstraten vormen een essentieel onderdeel van de Lozerse dorpskern.

Neerhof bij het kasteeldomein

Kasteelstraat 34, 34A-B (Kruisem)
Oorspronkelijk 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen, begin 20ste eeuw aan elkaar gebouwd tot huidige semi-gesloten complex. Opvallend ossebloedkleurig geschilderde vleugels op vierkante plattegrond toegankelijk via een ijzeren hek in noordoosthoek.

Kasteeldomein della Faille d'Huysse

Kasteelstraat 34-38, 36A, 34A-B (Kruisem)
Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel della Faille d'Huysse. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt park met vijvers in landschappelijke stijl, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het park wordt omgeven door bos- en landbouwgronden. Huidige vermoedelijk vroeg 19de-eeuwse toegang met houten hek en conciërgewoning aan de Kasteelstraat met schuin naar oosten leidende dreef naar de in 1844 door de kasteelheren gebouwde kerk.