Kasteeldomein Schouwbroek

Kasteel Schouwbroek met omgeving

Beschrijving

Het kasteeldomein Schouwbroek, gelegen langs de Schouwbroekstraat te Vinderhoute, is beschermd als monument met inbegrip van de dreef en de boswachterswoning langs de Bosstraat te Drongen.

Waarden

Het “Kasteel Schouwbroek”, met inbegrip van het park, het ijzeren hek, de walbrug met balustrade en de drie monumentale oude kastanjebomen, de ijskelder en alle aanhorigheden en het dreefje naar de Bosstraat in Drongen, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

als fraai voorbeeld van een eclectisch kasteel gebouwd in 1894 volgens de plannen van de Gentse architect A. Marchand; -
als imponerend ijzeren toegangshek met walbrug;
als kasteelpark in landschapsstijl met bijzondere tuinarchitectuur door de grote waterpartijen en bochtige paden, de romantische bouwwerkjes in imitatiehout of - rots van beton zoals brugjes, een ijskelder voorzien van een ingang in imitatierots en erboven een betonnen paviljoen met balustrade in imitatieboomstammen, een gelijkaardig boothuis, de eveneens door architect A. Marchand ontworpen aanhorigheden in een landelijke baksteenstijl en tenslotte het lindendreefje naar de Bosstraat in Drongen.

historische waarde

als het zogenaamde "Kasteel van Schouwbroek", eertijds een "hof met huys van plaisance" omringd door wallen en dreven, gelegen in een prachtig park met onder meer een amfitheater, heraangelegd in landschapsstijl en kasteel wederopgebouwd in 1894 naar ontwerp van architect Achilles Marchand;
als fraai voorbeeld in de bouwkunst van een eclectisch kasteel gebouwd in 1894 volgens de plannen van de Gentse architect A. Marchand;
als imponerend toegangshek met walbrug en erachter drie indrukwekkende oude tamme kastanjes, onder meer de dikste kastanjeboom in België, een restant van het oude park;
als kasteelpark in landschapsstijl met bijzondere tuinarchitectuur door de grote waterpartijen en bochtige paden, de romantische bouwwerkjes in imitatiehout of - rots van beton zoals brugjes, een ijskelder voorzien van een ingang in imitatierots en erboven een betonnen paviljoen met balustrade in imitatieboomstammen, een gelijkaardig boothuis, de eveneens door architect A. Marchand ontworpen aanhorigheden in een landelijke baksteenstijl en tenslotte het lindendreefje met boswachtershuisje aan de Bosstraat in Drongen.

Bosstraat 80 (Gent), Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Het Kasteel van Schouwbroek, omringd door wallen en dreven, ligt in een park met onder meer een amfitheater, heraangelegd in landschappelijke stijl; kasteel heropgebouwd in 1894 naar ontwerp van architect Achilles Marchand. Ten oosten naast vijver, ijskelder en erboven paviljoen. Ten westen aan vijver, brug over imitatiegrot en boothuis in beton; verder onder meer ommuurde moestuin met serre.

Boswachterswoning

Bosstraat 80 (Gent)
De voormalige boswachterswoning bij het kasteel Schouwbroek is gelegen aan het toegangshek en de lindedreef naar het kasteel en is kort na het kasteel gebouwd vermoedelijk onder leiding van dezelfde architect, Achille Marchand, en wordt in het kadaster geregistreerd in 1908. Het villaatje van twee bouwlagen is opgetrokken in een architectuur met reminiscenties aan de cottagestijl.

Drie monumentale kastanjebomen Kasteel Schouwbroek

Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Drie oude, zwaar ontwikkelde, tamme kastanjes bij de monumentale toegang tot het kasteel Schouwbroek. De bomen zijn zichtbaar vanaf de openbare weg en hebben enorme stamomtrekken van 890, 725 en 675 cm (2002). In 2014 is door de Belgische Dendrologische Vereniging een nieuw meting uitgevoerd en opgenomen in de BELTREES databank: 919, 746 en 722 cm. Volgens deze databank behoren ze tot de dikste en vermoedelijk tot de oudste van België. Het zijn bomen die resteren uit een lange dreef of lijnaanplantingen die reeds op de Ferrariskaart (ca. 1775) zijn weergegeven.

Opgaande zilverlindendreef Kasteel Schouwbroek

Bosstraat (Gent)
Het kasteel Schouwbroek is gelegen in de gemeente Vinderhoute en heeft ook een toegang vanuit Drongen. Deze inkom verloopt via een dreef met zilverlinden die vanaf de Bosstraat het kasteel ontsluit. De dreef is circa 185 meter lang en bestaat uit twee bomenrijen.