Gemeentehuis Oostakker

Gemeentehuizen

Het gemeentehuis van Oostakker is beschermd als monument.

Waarden

Het gemeentehuis van Gent (Oostakker) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Het gemeentehuis van Oostakker vormt als openbaar gebouw een beeldbepalend element binnen de dorpslandschappelijke en cultuurhistorische waarde van een voor zandig Vlaanderen kenmerkend dorp, dat nog herkenbare structurele elementen bevat zoals de kerk, pastorie, de driessite en restanten van vroegere hoevesites. De hoge pui beklemtoont op constructieve wijze de dominante aanwezigheid van het gemeentehuis binnen het dorp als een teken van burgerlijk gezag en autonomie.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Traditionele bak- en zandsteenbouw met neo-Vlaamse renaissancekenmerken op een hoge plint van arduin en verrijkt met sierankers. De bakstenen lijstbouw is opgebouwd uit drie grote traveeën, waarvan de eerste vooruitspringt en opvallend verticaal is uitgewerkt als een trapgevel. De rechthoekige venstertraveeën, de brede openingen van de onderbouw, de opklimmende dubbele steektrap met puifront, en het zadeldak vormen dominante horizontale elementen.
Het oorspronkelijke interieur op de verdieping bleef vrij gaaf bewaard in de herkenbaarheid van een aantal elementen, sober in uitvoering. De hal met eiken bordestrap, bepleisterde balken met geprofileerde balkzolen, eikenhouten deuromlijsting in renaissance-vormgeving; en de raadzaal met balkenzoldering en neogotische schouw, behouden schrijnwerk en vloertegels.

historische waarde

Conceptueel opgetrokken als gemeentehuis in 1905 door de weinig bekende bouwmeester Bibo; wat wordt bevestigd door de opschriften van gevelstenen.

Oostakkerdorp 42 (Gent)
Neogotisch breedhuis van één bouwlaag op souterrain en drie traveeën onder zadeldak met twee verschillende dakkapellen, tussen getrapte zijaandaken, volgens opschriften van gevelstenen opgetrokken naar ontwerp van architect Bibo anno 1905. Neotraditionele bak- en zandsteenbouw met neo-Vlaamserenaissance-kenmerken op een hoge plint van arduin en verrijkt met sierankers.