Kapelhof

Kapelhof

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het voormalige kapelhof bij de Kouterkapel en de uitbreiding met neoclassicistische kloosterkapel uit 1875.

Het voormalige kapelhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als in kern 17de-eeuwse herenwoning verbonden met de geschiedenis van de als monument beschermde Kouterkapel. Herenwoning opgebouwd in 1662 door onderpastoor Van der Burght en kort daarop bewoond door religieuzen die de kapel onderhielden. In 1875 uitgebreid met een ruime neoclassicistische kloosterkapel.

artistieke waarde

als in kern 17de-eeuwse barokke herenwoning waarvan de kelder en het barokke middenrisaliet nog bewaard zijn. De uitbreiding van de woning met een grote intact bewaarde neoclassicistische kloosterkapel in 1875 betekende een verrijking voor deze historische site.

Kapelhof

Kouterstraat 108 (Zele)
Oorspronkelijk vrijstaand herenhuis, heden omsloten door schoolgebouwen, ten noorden van de speelplaats achter de Kouterkapel. Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken, in kern van 1665, met aanpassingen uit de 19de eeuw. Aansluitend bevinden zich nog twee 19de-eeuwse schoolgebouwen in L-vormige opstelling. Voormalige kloosterkapel gebouwd in 1875.