Huizenrij met lijstgevel

Geografisch pakket Prinsenhofbuurt

Beschrijving

Stadswoning Prinsenhof 44 en de woonhuizen nrs. 8, 9, 10 en 11 op het Prinsenhofplein gebouwd anno 1782 zijn beschermd als monument.

De huizenrij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als geheel van huizen in eenheidsbebouwing opgericht volgens bouwaanvraag van 1782 waarbij in elk van de vier huizen verschillende wooneenheden geconcipieerd waren en één van de vroegst bekende voorbeelden van een dergelijk architecturaal concept. De doorlopende lijstgevel van drie bouwlagen met lagere vensters onder de kroonlijst op klossen is als oorspronkelijk bepleisterde bak- en zandsteenarchitectuur representatief voor de bouwperiode. De authentieke binnenstructuur en elementen van de interieuraankleding bleven bewaard.

Prinsenhofplein 8-11 (Gent)
Deze huizenrij werd volgens bouwaanvraag van 1782 opgetrokken als een eenheidsbebouwing. Het is één van de vroegst bekende voorbeelden van een dergelijk architecturaal concept.

Stadswoning

Prinsenhof 44 (Gent)
Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, volgens archiefstukken van 1782 en aansluitend bij de bebouwing van het Prinsenhofplein.