Beschermd monument

Dekenij Sint-Ludgerusparochie

Beschermd monument van tot heden

ID
10188
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10188

Besluiten

Dekenij en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 25-03-1997  ID: 3172

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de dekenij van de Sint-Ludgerusparochie. De omgeving van de dekenij, met inbegrip van de tuin van het gebouw, de bijgebouwen, de school aan het Heilig Hartplein, het 19de-eeuwse hek en de twee neoclassicistische burgerhuizen in de De Deckerstraat, is als dorpsgezicht beschermd.



Waarden

De dekenij, bestaande uit zeven 18de-eeuwse en drie 19de-eeuwse traveeën is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als eenvoudige typisch 18de-eeuwse herenwoning aangepast in de 19de eeuw, met vrijwel intact bewaarde interieurindeling en decoratie in regencestijl en salon met uniek midden-18de-eeuws goudlederbehang.

historische waarde

als herenwoning opgetrokken rond 1737 door pastoor Joannes Dionysius Jacobs. Oorspronkelijk bestaande uit een herenwoning met omvangrijke bijgebouwen. Onder pastoor Livinus Marquenie werd rond 1875 het exterieur aangepast en het gebouw uitgebreid met een oostelijk aanbouwsel.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Dekenij Sint-Ludgerusparochie met tuin

Heilig Hartplein 9 (Zele)
Achterin gelegen alleenstaand hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak met dakkapellen, daterend van 1737. Oostelijke uitbreiding van drie traveeën, daterend van 1875. In de voortuin, afgesloten met lage muur, staan haaks tussen de straat en de dekenij twee parallelle bijgebouwen van circa 1875, en een Heilig Hartbeeld als oorlogsmonument op 19 augustus 1945 ingehuldigd.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.