Kerk en klooster der Ongeschoeide Karmelieten: bijgebouw in kloostertuin

Geografisch pakket Prinsenhofbuurt

Beschrijving

Het bijgebouw in de kloostertuin van het klooster der Ongeschoeide Karmelieten of discalsen is beschermd als monument.

Waarden

Het bijgebouw in de kloostertuin van de ongeschoeide karmelieten naast het voormalige Leeuwenhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als bak- en zandstenen gebouwtje in de noordoosthoek van de kloostertuin, met zijn oostmuur palend aan het voormalige Leeuwenhof, vermoedelijk ontstaan bij de eerste kloosterfase kort na 1646.

Kerk en klooster der ongeschoeide karmelieten of discalsen

Burgstraat 46 (Gent)
De orde der geschoeide karmelieten kocht in 1651 een deel aan van het voormalige Prinsenhof, het zogenaamde Leeuwenhof. In de noordoosthoek van de huidige tuin staat nog een 15de-eeuws bakstenen gebouw dat een restant is van het Leeuwenhof, circa 1440 gebouwd in de tuin van het Prinsenhof. In 1657, schenking van een stuk grond ten noordwesten van de tuin door aartshertog Leopold van Oostenrijk voor het bouwen van een kluis met kapel, gewijd aan de Heilige Leopoldus. De oudste kloostergebouwen dateren van de tweede helft 17de eeuw: de west- en zuidvleugel van 1668, vanaf 1687 uitgebreid met de noordvleugel. De kloostergebouwen zijn gegroepeerd rondom een vierkante kloostergang en toegankelijk via een barok poortje. De huidige barokke kerk werd gebouwd vanaf 1703 naar ontwerp van broeder Leonardus van Langenhove.