Beschermd monument

Achterhuis en aanpalende terrasmuur

Beschermd monument van tot heden

ID
10168
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10168

Besluiten

Tuin, muren en gebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 25-03-1996  ID: 3015

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat het lusthuisje en aanpalende terrasmuur achter de huizenrij en aanpalende panden van de Sint-Pietersnieuwstraat 55 tot 93-95.



Waarden

Het lusthuisje en aanpalende terrasmuur achter de huizenrij Sint-Pieternieuwstraat nr. 55 tot 93-95 en aanpalende panden zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als lusthuisje in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur opklimmend tot de 16de eeuw, met behouden overwelfde benedenkamer met kruisribgewelf en bak- en zandstenen spiltrap met kruisriboverwelving, palend aan de oude terrasmuur op de oostflank van de Blandijnberg, en oorspronkelijk uitziend op de Schelde;
Als unieke getuige, samen met het Emmaüskasteeltje, van lusthuisjes op de terrasvormige tuinen van de Blandijnberg die deel uitmaakten van de Sint-Pietersheerlijkheid “intra muros”;
Als oude terrasmuur met talud, opklimmend tot de 16de eeuw en die als doel had het sterk hellend gebied in brede terrassen te versnijden.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Achterhuis

Sint-Pietersnieuwstraat (Gent)
Achterbouw tegen de afsluitmuur van de tuin: klein diephuis van twee bouwlagen; met zadeldak, uit de 16de-17de eeuw. Bakstenen constructie met zandstenen hoekblokken, negblokken, vensterdorpels en -kruisen en boogstenen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.