Beschermde archeologische site

Bandkeramische nederzetting aan de Toekomststraat

Beschermde archeologische site van tot heden

Bandkeramische nederzetting

Beschrijving

De bescherming omvat een bandkeramische site waarvan de aanwezigheid werd bevestigd door geofysisch onderzoek, verkennend booronderzoek, opgravingen en werd gedateerd aan de hand van radiokoolstofdatering.

Waarden

Een bandkeramische nederzetting is beschermd als archeologische zone omwille van het algemeen belang gevormd door de:

cultuurhistorische waarde, wetenschappelijke waarde

De bandkeramiek is de eerste landbouwgemeenschap in onze streken, en betekent een scharnierpunt in de menselijke economie, met de geleidelijke omschakeling van een bestaan als jager en verzamelaars naar meer een sedentair bestaan. De nederzetting in Riemst maakt deel uit van een cluster van andere vindplaatsen die nog maar erg beperkt konden worden onderzocht. Er werden goed bewaarde sporen aangetroffen van boerderijen, ceramiek en vuurstenen artefacten. Door de goede bewaring van deze nederzetting kan toekomstig onderzoek op de site ons meer inzicht verschaffen in het proces van neolithisering in de leemstreek en in de relatie tussen het mesolithicum en het neolithicum. De bandkeramische nederzetting in Riemst is omgeven door andere gelijktijdige nederzettingen die deel uitmaakten van een sociaal en economisch geheel. De site in Riemst kan beschouwd worden als een belangrijke schakel in dit regionale netwerk. De site is een belangrijke archeologische zone en dient te worden behouden als getuige enerzijds en met het oog op toekomstig onderzoek anderzijds.

Toekomststraat, Tramstraat (Riemst)
Deze archeologische zone te Riemst omvat een bandkeramische site waarvan de aanwezigheid werd bevestigd door geofysisch onderzoek, verkennend booronderzoek, opgravingen en werd gedateerd aan de hand van radiokoolstofdatering.