Beschermd monument

Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting

Beschermd monument van tot heden

ID
10129
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10129

Besluiten

Rijbaan Adjudant Van Vletingen
definitieve beschermingsbesluiten: 30-03-1994  ID: 2656

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De voormalige Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting, opgetrokken in 1851-1853, is beschermd.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde, historische in casu architectuurhistorische en artistieke waarde van de Rijbaan Adjudant Van Vletingen als volgt werd gemotiveerd:
”De historische waarde als vrij uitzonderlijk gebouwtype, rechthoekige hal met als oorspronkelijke functie militaire rijschool, opgericht in 1851-1853 op een hoekperceel dat aanvankelijk deel uitmaakte van het reeds beschermde Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ten Hoye;
De architectuurhistorische waarde als onderdeel van het oeuvre van de vooruitstrevende Gentse architect Louis Roelandt en omwille van de vroege toepassing van een zichtbaar gietijzeren skelet met rondboogspanten op basis van een rationeel rasterontwerp;
De artistieke waarde als geslaagd voorbeeld van een monumentaal gebouw in rondbogenstijl of neoromaanse stijl van architect Louis Roelandt verrijkt met een reliëf van de beeldhouwer P. De Vigne-Quyo.”

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000880, Rijbaan Adjudant van Vletingen – Lange Violettestraat 271, advies KCML (1994).


Waarden

Rijbaan Adjudant van Vletingen is beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

historische waarde

in casu documentaire waarde

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting

Lange Violettestraat 277A (Gent)
Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting, opgetrokken in 1851-1853 naar ontwerp van architect Louis Roelandt. Bouwwerk in neoromaanse stijl uit baksteen met verwerking van Ecaussinessteen. Voorgevel aan de zuidkant met brede tuitgevel met drie traveeën en één bouwlaag. Linkerzijgevel opgevat als lijstgevel van tien traveeën, met links een oorlogsmonument.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.