Koninklijke Nederlandse Schouwburg

De laat 19de-eeuwse Koninklijke Nederlandse Schouwburg is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: De Koninklijke Nederlandse Schouwburg wordt beschermd omwille van zijn historische waarde als schouwburggebouw in eclectische stijl gebouwd door E. Vigne op het einde van de 19de eeuw.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier 4.01/44021/370.1, Koninklijke Nederlandse Schouwburg Sint-Baafsplein (H. van den Bossche, 1986).

Waarden

De Koninklijke Nederlandse Schouwburg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Sint-Baafsplein 17 (Gent)
Koninklijke Nederlandse Schouwburg, opgericht in eclectische stijl, naar ontwerp van Edmond De Vigne, daterend van 1897-1898. Voorgevel met voornamelijk neorenaissance elementen, van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met sterk gemarkeerde middenpartij van drie traveeën bekroond met monumentale puntgevel, ingevuld met een rondboogvormig timpaan met mythologisch tafereel in mozaïek.

Andere relaties

Is gerelateerd aan