Landhuis Les Cygnes met tuin

Kastelen en domeinen

Beschrijving

Het landhuis Les Cygnes met omgrachte tuin, gelegen langs de Groenestaakstraat te Mariakerke, is beschermd als monument.

Waarden

Het kasteeltje genaamd “Les Cygnes” en later “Les Fougères” en de omgrachte tuin is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als buitenplaats in neoclassicistische stijl, gebouwd omstreeks 1860 op de plaats van een ouder kasteeltje dat reeds in de 18de eeuw omsloten was door een rechthoekige omgrachting, en gelegen in een parkje aangelegd in landschapsstijl met serpentinevijver en rond tuinpaviljoen op een heuveltje.

Landhuis Les Cygnes met park

Groenestaakstraat 37-39, 37A-E, 39A (Gent)
Het voormalig lusthuis is gebouwd op de grondvesten van een oud kasteel. In 1860 laat de eigenares Juffrouw de Naeyer het huidige kasteel in neoclassicerende stijl bouwen. Het kasteeltje met souterrain en twee bouwlagen onder pseudomansardedak met dakkapellen is vergezeld van een hovenierswoning, wagenhuis en tuinpaviljoen in een omgracht park.