Geografisch pakket Lokeren

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis met achterliggend voormalig beluikje. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermde stadskern van Lokeren.

Huis Schoolstraat 46 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als 18de-eeuws huis met oorspronkelijk achterliggend hofje en 19de-eeuws beluikje, in de straatgevel duidelijk zichtbaar door de aanwezigheid van twee identieke arduinen deuromlijstingen, respectievelijk naar de woning en het achterliggend hofje; omwille van de artistieke waarde van deze deuromlijstingen als mooie voorbeelden van Lodewijk XV-deuromlijstingen met kwarthol beloop, op neuten met imposten, tussendorpel en sluitsteen, rocailles in de zwikken onder de rechte kroonlijst en bewaard bovenlicht in de rechterdeur.

Burgerhuis en pleinbeluikje

Schoolstraat 46 (Lokeren)
Burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën afgedekt met een zadeldak uit de 18de eeuw met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw en uit de 20ste eeuw. Haaks tegen de achtergevel bevindt zich een bakstenen woning met daarachter een klein pleinbeluikje.