Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein Vilain: park, omwalling en omgeving

Kasteeldomein Vilain
definitieve opheffingsbesluiten: 01-11-2023  ID: 15206

voorlopige opheffingsbesluiten: 12-06-2023  ID: 15131

Kasteel Vilain met toegangsbrug en -poort en het park, de omwalling en deel van omgeving

Beschrijving

Het park van het kasteel Vilain, de omwalling en een deel van de onmiddellijke omgeving waren beschermd als dorpsgezicht. Het kasteel Vilain, de toegangsbrug en de toegangspoort waren beschermd als monument en maakten geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht.

De omgeving buiten de walgracht was al op het moment van de bescherming als dorpsgezicht in 1980 deels bebouwd en verhard. Sinds de bescherming zijn nog gebouwen en verhardingen toegevoegd. De erfgoedwaarden van de omgeving zijn ontoereikend voor een bescherming als dorpsgezicht. Daarom werd de bescherming als dorpsgezicht bij ministerieel besluit op 1 november 2023 opgeheven omwille van het algemeen belang.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht in 1980 een advies uit waarbij de historische waarde van het park bij het kasteel Vilain, de omwalling en een deel van de onmiddellijke omgeving als volgt werd gemotiveerd: Onverminderd voormelde redenen dient gewezen te worden op de typische afscheiding van het opperhof (waarop het kasteel) en neerhof (met de oude boerderij).

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000566, Kasteel Vilain, toegangsbrug, toegangspoort en omgeving, advies KCML (1980).

Waarden

Het park van het kasteel Vilain, de omwalling en een deel van de onmiddellijke omgeving waren beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

Gemeentelijk administratief centrum

Braemkasteelstraat 29-45 (Gent)
In de eerste helft van de jaren zeventig liet het gemeentebestuur van Gentbrugge een modern administratief en representatief centrum bouwen naar ontwerp van architect Paul Felix.

Braemkasteelstraat (Gent)
Het kasteel Vilain, in de volksmond ook zogenaamd kasteel Rattendale, ligt in een sinds enkele jaren voor het publiek opengesteld park met grotendeels behouden buitenste omwalling, bijgenaamd de Paardewal, deels gedempt in 1905.